Column: Zo’n uur

Zo fanatiek als leerlingen zijn met Snapchat, zo fanatiek ben ik met Twitter. Het is voor mij de bron om direct op de hoogte te zijn van het laatste nieuws. Ik volg een aantal collega’s, politici en opiniemakers. Zo weet ik wat er op links en rechts speelt en krijg ik dagelijks mijn portie lesstof binnen.

Nu twitterde onlangs PVV Tweede Kamerlid Harm Beertema bij het presenteren van ‘het plan voor Nederland’ van Geert Wilders het volgende: “Leraren Maatschappijleer, bespreek ons Plan voor Nederland in de klas. Dat wordt zo’n uur dat je nooit meer vergeet.”.

Een lesuur besteden aan het verkiezingsprogramma van de PVV, dat vind ik nogal wat. Het kan ook aan mij liggen, maar een héél uur besteden aan een plan dat net iets meer is dan één A4’tje, vind ik persoonlijk wat zonde van de tijd. Maar oké, ik ben de moeilijkste niet, dus ik zal kijken wat ik voor hem kan doen. Het is nooit verkeerd om uit te leggen dat niet iedere moslim hetzelfde is en dat ons pensioen is ontstaan in de tijd dat de gemiddelde Nederlander de 70 niet haalde.

Maar het meest fascinerende aan zijn tweet vond ik de woorden “zo’n uur”. Het wordt “zo’n uur”. Nu hoor ik mijn collega’s ook weleens over “zo’n uurtje” en wanneer ik het 8e uur op vrijdag als laatste mijn mentorklas heb, dan is het voor mij ook weer “zo’n uur”: net iets te gezellig en niet helemaal aan de lesstof toegekomen.

Zou de fractie van de PVV ook af en toe “zo’n uurtje” hebben? Fractieleden die uitkijken naar een weekend vol feestjes en een fractievoorzitter die zichzelf iets te graag hoort praten waardoor hij niet echt aan de inhoud toekomt? Nee, dat kan ik me niet voorstellen. En daarbij, hij spreekt over: “zo’n uur dat je nooit meer vergeet”. Dat moet iets meer voorstellen.

Maar wat zou dit kamerlid van de PVV hier nu wel mee bedoelen? Zou hij misschien vroeger hele boeiende lessen maatschappijleer hebben gehad? Dat hij op maandagochtend al reikhalzend uitkeek naar het 6e uur waarin hij maatschappijleer zou hebben? Dat deze leraar zijn favoriete leraar was en dat hij kon vertellen over interessante onderwerpen als democratie, rechtsstaat, pluriformiteit en diversiteit? Dat waren dan typische uren, waarin hij als jongeman gefascineerd luisterde hoe dit land is gebouwd op waarden als tolerantie en wederzijds respect. Dat vergeet je nooit meer.

Deze column verscheen eerder in het vakblad maatschappij & politiek.

Over Stef van der Linden

Stef van der Linden Stef begon in 2017 met Methode M: de lesmethode voor maatschappijleer, maatschappijkunde en burgerschap. Tot schooljaar 2021-2022 stond hij 11 jaar zelf voor de klas op het vmbo.

https://www.linkedin.com/in/stefvanderlinden/