Column: Aandacht

Ik gaf les aan vmbo 3 kader en wat er toen gebeurde… Heb ik je aandacht? Mooi, want daar gaat het in 2017 om. Nou ja, de eerste drie maanden draaien daar om. Na de verkiezingen maken we weer keuzes “in het landsbelang”. Tot die tijd wordt het een gevecht om aandacht.

Afbeelding bij Aandacht

Afbeelding door Pawel Kuczynski

Wij leraren weten als geen ander hoe moeilijk het is om aandacht vast te houden. Zeker als de stof eigenlijk veel te droog is. Nu weet ik, dankzij 2016, dat ik echt niet meer de waarheid hoef te vertellen. Maar dan nog moet ik mijn lessen wel een beetje interactief houden om de aandacht van de leerlingen bij me te houden.

Daarom stel ik voor om bij de komende maanden voor de verkiezingen af te stappen van die eenzijdige monologen, schreeuwende debatten en Frits Wester. Maar meer te variëren met aansprekende en activerende werkvormen.

Persoonlijk vind ik dat GeenPeil al best goed op weg is. Zelf maak ik ook regelmatig gebruik van Kahoot en dat werkt fantastisch! Als VVD-lijsttrekker heeft Mark Rutte zijn ‘21st century skills’ keurig op orde: ik zie hem regelmatig voorbijkomen met “flipping the classroom”-achtige video’s.

Jesse maakt er een soort toneelstuk van met zijn imitatie van Barack Obama. Al snap ik het wel, in het begin deed ik ook vaak mijn favoriete oud leraar na. Geert Wilders hoeft wat dat betreft niets meer te leren: Natuurtalent! Geert is de John de Mol van de Nederlandse politiek. Maakt niet uit waar het over gaat, als hij de aandacht maar heeft én vasthoudt. Hij zal deze verkiezingen vast eens aanschuiven bij “Ik Hou van Holland”.

Voor de overige partijen heb ik dan ook nog wel wat tv-formats waarmee ze wat meer aandacht op hun partij kunnen vestigen. Zo lijkt het me voor D66 wel aardig om het ‘Spel Zonder Grenzen’ weer van stal te halen. De fractieleden van de SP zien wel wat in “The Roast van Emile Roemer”. Een inkijkje in de PvdA-fractie bij “Ik Vertrek” en DENK kan dit seizoen meedoen aan “Wie is de Mol?”.

Ik garandeer een miljoenenpubliek, de politiek wordt weer leuk en de kloof tussen de burgers en de politici wordt weer een stukje kleiner. Ik voorspel een enorme opkomst tijdens de verkiezingen, al stel ik wel voor dat iedere 10e stemmer kans maakt op 5.000 euro. En voor wie zich druk maakt over de inhoud. Daar heb je toch de leraar voor?

Deze column verscheen eerder in het vakblad maatschappij & politiek.

Over Stef van der Linden

Stef van der Linden Stef begon in 2017 met Methode M: de lesmethode voor maatschappijleer, maatschappijkunde en burgerschap. Tot schooljaar 2021-2022 stond hij 11 jaar zelf voor de klas op het vmbo.

https://www.linkedin.com/in/stefvanderlinden/