Mijn blik op het examen maatschappijleer II kader

Vandaag mijn klas vmbo kader nagekeken (eerste ronde). Het zijn 17 leerlingen divers in niveau (van LWOO tot 7e vakkers) en ik ben niet ontevreden. Ik heb zoals het er met de N-term 1.0 uitziet een mooie curve.

Dit is mijn blik op het examen, voel je vrij om erop te reageren, zo kunnen we van elkaar leren.

CSE 2017 KB op de foto!

#1. Vraag 2: Joyriding?

CSE KB Vraag 2

Bij deze vraag stel ik mezelf eerst de vraag in hoeverre leerlingen van soorten delicten moeten weten of iets een misdaad of overtreding is. In de syllabus wordt geen lijst gegeven van delicten, dus wat wordt er hier getoetst? Aan de hoeveelheid leerlingen te zien die bij joyriding aangeven dat het een overtreding is, vraag ik me af of ze het woord dus wel kennen.

#2. Vraag 5: Vermogensmisdrijf?

CSE KB Vraag 5

Veel leerlingen wisten niet wat een vermogensmisdrijf is en kozen voor onjuist. Het woord met uitleg ontbreekt ook in de syllabus.

#3. Vraag 6: Wat is deze?

CSE KB Vraag 6

Huh, wat is deze? Is dit nu een meerkeuzevraag of een open vraag? Onduidelijkheid!

#4. Vraag 14: Eerste lastige vraag om na te kijken

CSE KB Vraag 14

De eerste lastige vraag om na te kijken: Leerlingen maken bij mij onderscheid tussen de gevolgen voor de mensen en de buschauffeur en zo komen ze tot twee immateriële gevolgen. Wanneer een leerling schrijft: “mensen durven niet meer over straat” dan past dat binnen mensen zijn angstig, maar ook mensen zijn in hun bewegingsvrijheid beperkt. Als ze daarna over de buschauffeur beginnen: “de buschauffeur durft niet meer in de bus te rijden” dan krijg je eigenlijk een vergelijkbaar antwoord die door de ruimte in het correctiemodel ook als juist kan worden gezien.

#5. Vraag 15: Een sociaal probleem, omdat …

CSE KB Vraag 15Leerlingen dreunen het zinnetje op: “Mensen hebben er last van.”, of gaan door op de vorige vraag met: “Mensen zijn bang/angstig”. Beide zijn situaties die veel mensen onwenselijk vinden.

#6. Vraag 25: Lesje in grondrechten

CSE KB Vraag 25

Ik heb het gecheckt, maar de grondrechten staan opgesomd in de syllabus. Toch had dit van mij een meerkeuzevraag mogen zijn. Volgend jaar ga ik ze de grondrechten er maar in laten stampen.

Vervolgens had ik een paar keer: “privacy” of “privacywet”. Deze heb ik fout gerekend, het is mijn inziens pas volledig wanneer er “recht op” voor staat, anders is het in mijn opzicht niet in de grondwet.

#7. Vraag 29: D66…mweh

CSE KB Vraag 29

Staat gewoon in de syllabus, maar heb er niet uitgebreid bij stilgestaan in de klas. Bleh.

#8. Vraag 32: Ieder jaar komt ‘ie terug

CSE KB Vraag 32

Belangrijk bij deze vraag is dat je een punt kan toekennen voor het argument ook al is het kenmerk fout, de punten worden los gegeven. Dus als het argument wel klopt, kan er een punt worden toegekend. Blijft overigens een moeilijke vraag om na te kijken, omdat er nogal wat ruimte zit.

#9. Vraag 33: Sociale media

CSE KB Vraag 33

Veel leerlingen kiezen heel logisch voor het gebruik van sociale media. Is sociale media dan een openlijke actie? Of is sociale media: de media inschakelen. Lastig… dub, dub dub…

En in het algemeen?

Vond ik het een heel redelijke toets: goed te doen. Zoals hierboven geschreven is er altijd wat te zeuren, maar over het algemeen vind ik dat de juiste onderwerpen zijn aangehaald. Een mooie slottoetsvan een jaar maatschappijkunde. Nu aan de slag met GT.

Help elkaar! Voel je vrij om jouw inzichten te delen in de reacties:

 

Over Stef van der Linden

Stef van der Linden Stef begon in 2017 met Methode M: de lesmethode voor maatschappijleer, maatschappijkunde en burgerschap. Tot schooljaar 2021-2022 stond hij 11 jaar zelf voor de klas op het vmbo.

https://www.linkedin.com/in/stefvanderlinden/