3 nieuwe opdrachten over mediawijsheid: Betrouwbaarheid, Sexting en Reclames

De enorme hype rondom de relatiebreuk tussen Enzo Knol en Dee zorgde voor een nieuw hoogtepunt in de medialisering van onze samenleving. Oude en nieuwe media trokken voor even samen op en met stijgende verbazing heb ik het allemaal aanschouwd.

Voor de leraar maatschappijleer die voorheen nog niet bekend was met Enzo Knol moet hem (en zijn invloed) nu toch wel echt gaan leren kennen. Kijk maar eens op zijn YouTube-kanaal, er gaat een nieuwe wereld voor je open.

Voor diegene die het begrip medialisering niet kennen (ik heb heb hem niet zelf bedacht): hij komt uit het competentiemodel van Mediawijzer.nl. Daar staat medialisering als volgt omschreven:

Dit proces, waarin een breed scala aan media steeds verder doordringt in onze leefwereld, wordt aangeduid als de medialisering van de samenleving.

En als leraar zit je hier ^ natuurlijk middenin. Niet omdat wíj nou zulke sociale-mediaverslaafde zijn, maar onze leerlingen zijn dat wel. Zij leven via hun telefoon, playstation, xbox of tablet.

Mediawijsheid is dan ook een steeds belangrijker thema binnen de lessen van maatschappijleer. Het effect van ons mediagebruik op onszelf, elkaar en de samenleving is enorm en we maken het iedere dag mee. In mijn nieuwe methode voor maatschappijleer probeer ik binnen maatschappijleer meer nadruk te leggen op mediawijsheid. Iets wat hard nodig is gezien de medialisering van onze samenleving.

Ik heb er dus een mooi hoofdstuk over geschreven, maar een aantal onderwerpen wilde ik als internetopdracht wel uitlichten en voor iedereen ter beschikking stellen. Voor mij zijn deze drie onderwerpen de verdieping zeker waard:

Reclames
Sexting
Betrouwbaarheid

Deze drie nieuwe internetopdrachten maken onderdeel uit vanuit de bestaande reeks keuzeopdrachten op Methode M. De nieuwe online methode voor maatschappijleer.

Over Stef van der Linden

Stef van der Linden Stef begon in 2017 met Methode M: de lesmethode voor maatschappijleer, maatschappijkunde en burgerschap. Tot schooljaar 2021-2022 stond hij 11 jaar zelf voor de klas op het vmbo.

https://www.linkedin.com/in/stefvanderlinden/