Opdracht Aanslagen in Europa – Hulp bij het bespreekbaar maken

Let op! De keuzeopdracht wordt niet meer onderhouden.

We schrikken telkens weer. Een aanslag op een groep willekeurige mensen in een van onze buurlanden of vaste vakantielanden. De beelden, vaak afschuwelijk, gaan razendsnel het internet over. Waarom doen mensen dit toch?

Misschien ben jij soms ook wel bang en heb je er vragen over. Dat is heel begrijpelijk en met deze opdracht gaan we proberen antwoord te geven op drie belangrijke vragen die ons allemaal bezighouden. Onder iedere vraag staat een stelling. Hoe denk jij er over? Praat er met je leraar, klasgenoten, ouders en vrienden over.

A. Waarom worden er aanslagen gepleegd in Europa?

De aanslag in Parijs, november 2014, was de eerste grote aanslag in Europa gepleegd uit naam van IS. De afgelopen jaren pleegde IS meerdere grote aanslagen in Europa. Tegen deze beweging wordt op dit moment volop gevochten door verschillende landen (waaronder Nederland).

Nu IS op eigen terrein steeds verder wordt teruggedrongen, moedigt de leiding hen aan om in Europa aanslagen te plegen. Er zijn twee redenen waarom IS aanslagen wil plegen in Europa:

1. Angst en schuld. De Islamitische Staat wil met aanslagen burgers bang maken. Ze laten hiermee zien dat ze nog bestaan en het nog niet hebben opgegeven. Ook willen ze zorgen dat moslims en niet-moslims ruzie met elkaar krijgen, zodat moslims zich buitengesloten voelen en zich daarom gaan aansluiten bij IS.

2. Wraak. Europa en Amerika vechten al jarenlang in gebieden rondom Irak tegen terrorisme. Hierbij vallen burgerslachtoffers en wanneer de militairen weg zijn, wordt het er ook niet altijd beter op. Daarnaast is Frankrijk een doelwit vanwege het koloniale verleden in voornamelijk moslimlanden. En ook nu doen Europa en Amerika weer volop mee met het bestrijden van IS. Veel terroristen zijn dus ook uit op wraak.

Wie overigens denkt dat IS enkel aanslagen pleegt in Europa heeft het mis. Ook islamitische landen als Tunesië, Irak, Syrië en Turkije hebben te maken met deze terreurgroep en daar vallen veel dodelijke slachtoffers bij.

Stelling: “Nederland moet stoppen met het bestrijden van IS, als dat de kans op een aanslag in Europa verkleint.

Ben je het eens met deze stelling? Wat vind jij?

B. Wie zijn de aanslagplegers van IS?

De aanslagplegers van onder andere Barcelona, Nice, Londen en Parijs pleegden hun aanslag in het eigen land. Ze woonden er, hebben er familie en zijn er soms ook geboren. De ouders komen wel uit Noord-Afrika of het Midden-Oosten en ze groeien dan ook op in deze cultuur met de islam als godsdienst.

Het zijn vaak jonge jongens die radicaliseren (extreme standpunten innemen). Ze kunnen in het land, wat niet hun moederland is, maar moeilijk hun dromen waarmaken. Ze leven tussen twee culturen, hebben last van discriminatie en voelen zich buiten de samenleving staan. Ze richten zich steeds meer en steeds extremer op de cultuur of het geloof van hun thuisland. Ze hopen dat ze daarmee een oplossing vinden voor hun problemen. Zo raken ze in handen van IS, waar ze verder radicaliseren om tot terreurdaden te komen. Een mislukt leven leiden in Europa of succesvol zijn en anders ten onder gaan als strijder voor de islam? Vaak kiezen ze voor het laatste.

De families en ook de moslimgemeenschap rondom deze aanslagplegers zijn vaak verbaasd en verdrietig dat hun zoons tot deze daden in staat zijn. Ze zijn het er niet mee eens en kunnen vaak nauwelijks begrijpen dat het hen overkomt.

Stelling: “De sfeer in onze samenleving is een één van de redenen waarom jongeren in Nederland radicaliseren.

Ben je het eens met deze stelling? Wat vind jij?

C. Komt er een aanslag in Nederland?

In de onderstaande video vertelt de coördinator terrorismebestrijding van Nederland over de dreiging tijdens het EK voetbal voor vrouwen van deze zomer en de mogelijke dreiging in Nederland.

Ook in Nederland kan er een aanslag worden gepleegd. En er zijn door de politie met arrestaties ook al aanslagen voorkomen. Toch is er wel een aantal redenen aan te wijzen waarom er in Nederland nog geen aanslag is gepleegd.

1. Weinig “uitreizigers” (mensen die naar IS-gebied vertrekken). Nederland is een kleiner land en er vertrekken dan ook minder mensen naar IS-gebied (220) dan uit bijvoorbeeld Frankrijk (900), Engeland (760) of België (420). Er komen dan ook maar weinig Nederlandse jongeren terug van een mislukt avontuur in Syrië of Irak.

2. Nederland is minder belangrijk voor IS. Nederland heeft relatief een klein aandeel in de oorlog tegen IS en heeft ook altijd maar een klein aandeel gehad met oorlogen in het verleden. Amerika of Frankrijk spelen vaker een grotere rol in dit soort conflicten, waardoor er meer woede heerst tegen deze landen.

3. De Nederlandse samenleving. Nederland heeft een sterk sociaal netwerk. Dat wil zeggen dat we goed op elkaar letten en dat we ervoor zorgen dat iedereen de kans krijgt om mee te doen in onze samenleving. Wanneer iemand radicaliseert, hebben we dat in Nederland redelijk snel in beeld. Ook heeft Nederland nauwelijks terreurnetwerken die mensen probeert over te halen om mee te doen in de strijd voor IS.

Dit is dus ook dankzij jou! Door mensen niet buiten te sluiten, maar iedereen te laten meedoen, zien we niet de verschillen, maar de overeenkomsten. Hierdoor kan iedereen zich thuis voelen in onze samenleving.

Stelling: “Ik ben bang voor een aanslag in Nederland.

Ben je het eens met deze stelling? Wat vind jij?

Extra: Hoe gaan mensen om met aanslagen?

Mensen zijn bang en verdrietig over wat er is gebeurd. Gelukkig zoeken veel mensen elkaar op om elkaar te troosten of te laten zien dat ze niet bang zijn. Het brengt een samenleving, gek genoeg, ook dichter bij elkaar:

Wat is jouw boodschap voor een stad die getroffen is door een aanslag? Wees creatief: maak een gedicht, video, tekening, tekst, … waarin jij vertelt wat er in je op komt wat je mensen mee wilt geven.

Over Stef van der Linden

Stef van der Linden Stef begon in 2017 met Methode M: de lesmethode voor maatschappijleer, maatschappijkunde en burgerschap. Tot schooljaar 2021-2022 stond hij 11 jaar zelf voor de klas op het vmbo.

https://www.linkedin.com/in/stefvanderlinden/