Opdracht Aanslagen in Europa – Hulp bij het bespreekbaar maken

Ik wilde het in mijn eerste bericht na de zomervakantie eigenlijk heel ergens anders over hebben. De aanslag in Barcelona afgelopen week, trof zijn doel: het kwam dichtbij. Voor iedereen is de Ramblas dichtbij. Vrienden die ik erover sprak liepen daar voor hun gevoel zelf: wie is er niet ooit geweest? Nog los van de mensen die er daadwerkelijk afgelopen tijd zijn geweest.

Toen moest ik denken aan mijn mentorklas, aan ons gesprek over de aanslag in Manchester, hoe goed we erover konden praten, hoe het bij mijn leerlingen leefde en hoe belangrijk dat gesprek voor mijn gevoel was. Ook nu met de aanslag in Barcelona zal er in de klassen over worden gesproken, dat moet ook. Mogelijk straks al tijdens de eerste les, omdat vele er zelf een keer zijn geweest. Misschien zelfs deze zomer.

Ik vond dat ik er een opdracht over moest maken. Zodat iedere leraar, maatschappijleerleraar of niet, door middel van deze opdracht in gesprek kan gaan over dit onderwerp.

Aanslagen in Europa

© Inter Arma / Cover Aanslagen in Europa

De opdracht geeft het algemene antwoord op drie belangrijke vragen die veel kinderen zullen hebben: Waarom worden er aanslagen gepleegd? Wie zijn deze aanslagplegers? En komt er een aanslag in Nederland? Door deze vragen te beantwoorden probeer ik een zo helder en eerlijk mogelijk beeld te schetsen, ondersteund door video’s ter verduidelijking of aanvulling. Ik nuanceer op sommige momenten misschien, maar ik denk dat dit gepast is. Ook wil ik met deze opdracht benadrukken dat we ook te maken hebben met een sociaal probleem en dat het de kracht van de samenleving is om met elkaar in gesprek te blijven en niet van elkaar te vervreemden.

De opdracht kan individueel gemaakt worden, maar het lijkt mij wel belangrijk om nadien met elkaar erover te praten. Ik heb daarom ook voor stellingen gekozen in plaats van opdrachten. Het beste is deze opdracht klassikaal met je klas te doen. Succes!

Aanslagen in Europa

Over Stef van der Linden

Stef van der Linden Stef is ruim 10 jaar werkzaam als leraar maatschappijleer, maatschappijkunde en burgerschap op het vmbo in Oisterwijk. Daarnaast werkt hij hard aan de methode voor maatschappijleer Methode M.

https://www.linkedin.com/in/stefvanderlinden/