Column: Onderwijspartij

De eerste 100 dagen van dit kabinet zitten erop. Fijn dat de economie er weer bovenop is, jammer dat de publieke sector daar 10 jaar voor heeft moeten bloeden. Ook de komende jaren vrees ik dat we onder de bezielende leiding van Mark Rutte meer moeten gaan participeren, zodat er nog minder handen aan het bed, agenten op straat of leraren voor de klas zijn.

Maar hé, dat dit bij de VVD zo gaat wisten we van tevoren. Mijn teleurstelling zit bij D66. Bij aanvang dit nieuwe kabinet waren mijn verwachtingen hooggespannen. Wat gaat dit kabinet voor het onderwijs betekenen? Het antwoord is inmiddels bekend: helemaal niets. Zelfs de motie Van Meenen die in juni 2016 met een kamerbrede steun werd aangenomen om leraren in het voorgezet onderwijs nog maar maximaal 20 uur te laten lesgeven, werd niet in het regeerakkoord opgenomen.

Afbeelding bij Onderwijspartij

© Twitteraccount Alexander Pechtold

Paul van Meenen, de kopman van D66 als het om onderwijs gaat, eigende zich het woord van het jaar 2017 nog wel toe: plofklas. “Voor mij een bijzonder moment, want ik bedacht het woord in 2013 om uiting te geven aan de zorgen van D66 over de te grote klassen in met name het basis- en voortgezet onderwijs.” Hij bedacht het woord in 2013. Tweeduizenddertien! We zijn vijf jaar verder Paul, de zorgen zijn alleen maar toegenomen. Op Facebook reageerde Van Meenen enigszins geagiteerd. ‘We hebben de plofklas niet kunnen oplossen, maar kijk eens wat we wél hebben gedaan.’ Hij kwam aanzetten met het herfstakkoord uit 2014 (!) en de door Asscher uitonderhandelde 450 miljoen voor het primair onderwijs.

Ik vond het pijnlijk, maar erger nog, er is niks waar ze bij D66 naar uit kunnen kijken. Sterker nog: bij D66 zijn ze nu muisstil als het over het onderwijs gaat. Tijdens Rutte II stond D66 voorop in de Kamer en daarbuiten. Nu ze eindelijk in de positie zijn om het verschil te kunnen maken, horen we ze niet meer. Nu wil ik niet direct Pechtold van opportunisme beschuldigen, maar hij snakte wel heel erg naar regeren.

Ik ben teleurgesteld in D66. Iedere week zijn er wel verhalen in het nieuws over de zorgen in het onderwijs. Het is vijf voor twaalf. En van de onderwijspartij van Nederland hoor je helemaal niets. Mijn oproep aan lesgevende D66’ers: laat van je horen, wees kritisch en bevraag je partij naar concrete plannen. Want, om met D66’ eigen woorden te spreken: “Geef onderwijs de kwaliteit en aandacht die het verdient!”

Deze column verscheen eerder in het vakblad maatschappij & politiek.

Over Stef van der Linden

Stef van der Linden Stef begon in 2017 met Methode M: de lesmethode voor maatschappijleer, maatschappijkunde en burgerschap. Tot schooljaar 2021-2022 stond hij 11 jaar zelf voor de klas op het vmbo.

https://www.linkedin.com/in/stefvanderlinden/