De VN-Veiligheidsraad een ver-van-mijn-bed-show? Laat ze het dan zelf ervaren!

In 2018 bekleedt Nederland een jaar lang een zetel in de VN-Veiligheidsraad. In het centrum van de macht mogen we meebeslissen over sancties, crises en oorlogen in de wereld. Niet onbelangrijk! Maar wel een ver-van-mijn-bed-show voor veel leerlingen. Hoe kun je dit onderwerp op een leuke manier behandelen?

Humanity House: SimSummit

© SimSummit Humanity House

Het Humanity House in Den Haag ontwikkelde hiervoor het simulatiespel SimSummit. Dit laat leerlingen zelf ervaren hoe de Veiligheidsraad werkt en wat een klein landje als Nederland in kan brengen.

In SimSummit kruipen leerlingen in de rol van de leden van de Veiligheidsraad. In twee uur moeten ze de crisis in Qirabia oplossen, die een bedreiging vormt voor de internationale veiligheid. De setting en regels zijn net als in de echte Veiligheidsraad. Zo kun je als je bijvoorbeeld Frankrijk of Rusland vertegenwoordigt je vetorecht gebruiken.

Erwin Verweij, leraar Maatschappijleer bij CLV Veenendaal, speelde het spel met zijn klas: “Ik was verrast hoe betrokken mijn leerlingen waren. Ze sprongen echt van hun stoel op, toen ze moesten gaan lobbyen. Vooraf was ik nog wat huiverig, omdat het een pittig onderwerp is. Maar omdat er in het spel elementen zitten die realistisch en actueel zijn, sluit het goed aan bij de belevingswereld van de leerlingen.”

Tijdens het spel komen er verschillende nieuwsberichten binnen met steeds nieuwe ontwikkelingen rond de crisis. Hierdoor kunnen standpunten van een land wijzigen en gemaakte afspraken op losse schroeven komen staan. Zo leren de leerlingen in korte tijd veel over de dilemma’s van internationale politiek.

Thijs, leerling 4VWO: “Het is leuk dat je een geheime instructie krijgt als land, want daardoor doe je echt je best om die opdracht te vervullen. Het geeft ook wel een goed beeld van hoe het in het echt gaat, met al die landen met hun eigen belangen.”

Wil je meer weten over SimSummit, check de site van Humanity House. Meer weten over de andere (online en offline) lesprogramma’s van Humanity House rond vluchtelingen en noodhulp en de combi-programma’s met ProDemos, check onze site voor het VO:

Humanity House benaderde mij of ik aandacht wilde besteden aan de SimSummit. Ik waardeer het initiatief, dus vroeg ik of ze er zelf een stukje voor konden schrijven.

Over Stef van der Linden

Stef van der Linden Stef begon in 2017 met Methode M: de lesmethode voor maatschappijleer, maatschappijkunde en burgerschap. Tot schooljaar 2021-2022 stond hij 11 jaar zelf voor de klas op het vmbo.

https://www.linkedin.com/in/stefvanderlinden/