Als maatschappijleerstudent naar het buitenland? Waarom niet!

Een verblijf in het buitenland voor studie of stage. Door sommigen wordt dit omschreven als een “once in a lifetime experience”. En dat is het wellicht ook wel, je kan immers een half jaar ons koude kikkerlandje achter je laten zonder daarvoor een studie of baan voor stop te moeten zetten. Hoewel dit op de universiteiten een veelvoorkomend fenomeen is, blijft het hbo helaas iets achter… of toch niet?

Bologna Centrum

© Bas Bernaards / Bologna, Italië

Als maatschappijleer docent in opleiding, studerende aan de Fontys Lerarenopleiding Tilburg, heb ik in mijn derde jaar namelijk wél deze kans gehad; en met beide handen aangegrepen. Toegegeven, het vergde een hoop planning en voorbereiding (lees: administratieve rompslomp), maar eindelijk kon ik datgene gaan doen waar ik mijn zinnen op had gezet: voor zes maanden gaan studeren in het prachtige Italië, aan de Universiteit van Bologna. Je kan je misschien afvragen wat voor een maatschappijleer student nou precies de toegevoegde waarde is van zo’n verblijf. Onze onderwerpen beperken zich toch namelijk vooral tot de Nederlandse samenleving, van onze normen en waarden tot aan de landelijke politiek. Maar er valt zeker genoeg te leren:

Er valt op theoretisch vlak bijvoorbeeld veel terreinwinst te behalen. Zo volg ik op de universiteit in het Engels bachelor- en mastervakken die voor de eigen opleiding en achtergrond erg interessant zijn, zoals onder andere ‘Political Philosophy’, ‘Democracy & Populism’ en ‘Educational Technologies’. Je leert er veel nieuwe theorie en literatuur, welke je ook weer op een andere manier leert benaderen dan wij misschien gewend zijn. Daarnaast kan je nu ook van dichtbij een vreemde cultuur en ander politiek stelsel bekijken, hoor je nieuwe meningen en kom je op ongebruikelijke plekken. Dit in combinatie met bezoeken aan de lokale scholen zorg niet alleen voor nieuwe kennis, maar ook andere inzichten en een breder perspectief.

Bas in Bologna

© Bas Bernaards

Daarnaast is er het vaak onderschatte aspect van persoonlijke ontwikkeling. Tijdens een buitenland verblijf doe je zo verschrikkelijk veel nieuwe ervaringen op! Naast alle voorbereidingen begon mijn reis bijvoorbeeld met het mislukken van de vooropgezette huurdeal, waardoor plots geen verblijf meer bestond. En ondertussen sta je uiteraard moederziel alleen in een onbekende omgeving met allemaal enge mensen terwijl je de taal niet spreekt. Succes! Misschien niet de leukste twee weken van de reis, maar ik heb daardoor wel te maken gehad met bijvoorbeeld stress(-bestendigheid), doorzettingsvermogen en relativering. Als je eenmaal gesetteld bent doet zoiets een beroep op je sociale en empathische kanten om nieuwe mensen te leren kennen en open te staan voor andere culturen en gebruiken.

Al met al is een buitenland verblijf dus een fantastische ervaring en ben ik ervan overtuigd dat niemand er ook maar één moment spijt van deze streng aan te raden keuze zal hebben. Je ontwikkelt jezelf dus op allerlei aspecten én uiteraard ben ik tussendoor ook nog eens ontzettend aan het genieten. Want laten we wél wezen: een lente en zomer in een historische studentenstad in de groene Italiaanse heuvels doorbrengen… wie wil dat nou niet?

Bas in Bologna

© Bas Bernaards / Bologna, Italië

Over Bas Bernaards

Bas Bernaards Bas doet op dit moment de opleiding tot leraar maatschappijleer en heeft in zijn derde jaar een uitstapje gemaakt naar Italië om daar wat studiepunten te halen.

https://www.linkedin.com/in/bas-bernaards-38a2b5a9/