Criminaliteitscijfers: Hoe, wat en waar?

Criminaliteitscijfers en leefbaarheid zijn altijd onderwerp van discussie. Niet alleen in verkiezingstijd, ook daarbuiten. Met name wanneer een vorm van ernstige misdaad in de media wordt belicht (zoals moord of verkrachting) laaien de discussies over zwaardere straffen, meer resocialisatie of onafhankelijkere rechtspraak op.

Of de misdaad nu toe- of afneemt, (het gevoel van) veiligheid blijft een belangrijk onderwerp voor bijna iedereen. Voor onderzoek naar criminaliteit en leefbaarheid in de eigen gemeente of wijk zijn er drie sites die eenvoudig een overzicht geven van deze gegevens:

Hoeveel diefstal is er in jouw wijk? © politie.nl

Hoeveel diefstal is er in jouw wijk? © politie.nl

AD Misdaadmeter – Toont cijfers van 22 verschillende vormen van criminaliteit op basis van politiecijfers. De site geeft de mogelijkheid om cijfers te vergelijken met andere gemeenten of met het jaar ervoor.

Leefbaarometer -Een interactieve landkaart van het ministerie van VROM met het leefbaarheidsklimaat van gemeenten en wijken in Nederland. Er wordt gekeken naar woningvoorraad, publieke ruimte, voorzieningenniveau, sociale samenhang en veiligheid. Deze cijfers zijn relatief t.o.v. het landelijk gemiddelde.

Misdaad in kaart – Langzaam begint de Politie ook digitaal beter zijn weg te vinden, getuige een onderdeel van een website van Politie.nl. Via ‘Mijn buurt‘ krijgt de burger een mooi overzicht van de calamiteiten in zijn omgeving. Een mooi onderdeel is ‘Misdaad in kaart’. Het maakt gebruik van Google Maps om zo met icoontjes om exact aan te geven wat er waar en wanneer is gebeurd.

In 2011 maakte Lukas een begin aan dit bericht, ik schrijf hem in 2015 af.

Lees meer over Criminaliteit:

Opdrachten criminaliteit vmbo

Opdracht Gedoogbeleid vmbo

Gevoel van veiligheid

Opdracht Gevoel van veiligheid vmbo

Rechterlijke dwaling

Opdracht Lucia de B. vmbo

Over Stef van der Linden

Stef van der Linden Stef is ruim 10 jaar werkzaam als leraar maatschappijleer, maatschappijkunde en burgerschap op het vmbo in Oisterwijk. Daarnaast werkt hij hard aan de methode voor maatschappijleer Methode M.

https://www.linkedin.com/in/stefvanderlinden/