De nasleep van een ‘schone oorlog’

Vandaag verscheen een interessant artikel in The Independent over de gevolgen van een aanval op Fallujah, Irak in 2004.

Tijdens de operatie Vigilant Resolve, uitgevoerd door Amerikaanse mariniers na de dood van 4 beveiligers van het private bedrijf Blackwater, werd de stad bijna een maand lang onder vuur genomen. Hierbij kwamen 27 Amerikanen, 184 opstandelingen en tussen 572 en 616 burgers om.

De Amerikanen trokken zich op 1 mei van dat jaar terug om in november terug te komen. Ditmaal lukte het hen wel de stad in te nemen ten koste van 106-109 doden aan Amerikaanse zijde, ongeveer 1350 opstandelingen en +/- 800 burgerslachtoffers.

Witte Fosfor

In beide operaties werd, bleek achteraf nadat het eerst ontkend werd, witte fosfor gebruikt (zie foto). Dit chemische goed wordt ondanks de schadelijke effecten zoals verbranding van de huid en schade aan vitale organen, officieel niet tot chemisch wapen gerekend. Het mag volgens internationaal recht gebruikt worden tegen millitaire vijanden (N.B. niet tegen burgerdoelen).

Na onderzoek van een team van 11 wetenschappers blijkt nu dat het aantal gevallen van kanker in Fallujah sinds deze missies in 2004 zijn verviervoudigd. Onder jongeren tot 14 jaar is het aantal 12 maal hoger. Ook kindersterfte is veel hoger dan in omringende landen.
Vooral opmerkelijk was de toename van leukemie, die was 38 maal hoger. Ter vergelijking, na de atoombommen op Hiroshima nam het aantal gevallen van leukemie met een factor 17 toe.

Overeenkomstig met Hiroshima is het verschil in het geslacht van nieuwgeboren kinderen. Gemiddeld is de verhouding jongen-meisje 1050-1000. Voor iedere 1000 meisjes worden er dus 1050 jongens geboren. In Fallujah daalde het aantal geboren jongens met 18% tot 850 jongens per 1000 meisjes. Dit wijst mogelijk op genetische schade die meer effect heeft op jongens dan meisjes.

Onzeker blijft wat de oorzaak is van deze ziektesymptomen en demografische veranderingen. E?n van de onderzoekers, Dr. Chris Busby suggereert dat het mogelijk de gevolgen zijn van de toepassing van nieuwe wapens met uranium die gemakkelijker door muren van huizen gaan, al is er nooit echt onderzoek gedaan naar de effecten van zulke wapens. Het zou ook maar wat ironisch zijn als de Amerikanen radioactieve wapens zouden hebben gebruikt in een oorlog die begonnen is om Irak te ontdoen van (nucleaire) massavernietigingswapens.

Bronnen:
http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/toxic-legacy-of-us-assault-on-fallujah-worse-than-hiroshima-2034065.html
http://www.iraqbodycount.org/analysis/reference/
http://en.wikipedia.org/wiki/First_Battle_of_Fallujah
http://nl.wikipedia.org/wiki/Witte_fosfor
http://nl.wikipedia.org/wiki/Verarmd_uranium

Over Lukas

Lukas Lukas is een van de grondleggers van maatschappijleer.net, hij stond in 2010 aan de wieg van de weblog. Tegenwoordig woont en werkt hij in Berlijn.

http://maatschappijleer.net/235/lukas-archief/