Examen maatschappijwetenschappen: wennen aan de vernieuwingen
Niets nieuws onder de zon; alles wat nieuw is moet wennen. Twee jaar geleden konden al die PowerPointpresentaties voor het vak maatschappijwetenschappen naar het depot ‘vervlogen tijden’. Twee jaar lang was het wennen voor ons allemaal. Hoe moeten de havo-4 leerlingen worden voorbereid op het maatschappijwetenschappen concept-context-examen?
Eindelijk weten we hoe het examen eruit ziet. Veel verschillende oordelen vellen onze vakcollega’s en leerlingen hierover; de ene kant vindt het op niveau, terwijl de andere kant diepgang mist. Zinnen als ‘te veel sociologie’ en ‘passend bij de leerling’ vliegen me om de oren.
Wellicht is het je in de voorbereiding naar het examen ontgaan, maar het CvTE en NVLM organiseerden de dag na het examen een bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst bespraken deze instanties samen met 20 docenten maatschappijwetenschappen het correctievoorschrift. De oplettende lezer merkt op; het correctievoorschrift kwam toch pas vrijdag beschikbaar? Helemaal waar! De betrokken instanties wilden voor een zo goed mogelijk verloop het correctievoorschrift vooraf evalueren in een petit comité.
Met twintig bevlogen docenten bespraken we het concept- correctievoorschrift, gewapend met de gemaakte examens van onze leerlingen. Opvallend hierbij was steeds opnieuw hoe belangrijk het is dat je de concepten en theorieën goed beheerst en de interpretatie van leerlingen nauwkeurig volgt.
Wat ik leerde tijdens deze dag?
Reflexmatig kijken veel docenten naar de voorbeeldantwoorden. Voor het nieuwe programma moeten we deze voorbeelden als minder leidend ervaren. De abstracte tekst boven aan de vraag (zie: kader) is belangrijker. Examenmakers noemen dit het EJAB (= een juist antwoord bevat) en zij gaven aan dat we hier naar moeten kijken. Als alle correcte voorbeelden genoteerd zouden worden, was het voorschrift een boekwerk. Daar heeft niemand zin in.
Tip: maak het examen eerst zelf en begin dan met nakijken van het examenwerk. Wapen jezelf wel met de syllabus en een goed sociologieboek! Wellicht kunnen we daarin vinden wat die sociaalpsychologische theorie was?
Over Koen Vossen
Koen is als docent maatschappijwetenschappen altijd opzoek naar uitdagingen en diepgang. Dit brengt hij terug in zowel mijn lesgeven als in alle aanverwante zaken. Schrijven voor M&P als vast redactielid en aanwezig bij veel onderwijsdiscussies.