The Great African Scandal

In deze documentaire gaat Robert Beckford, een Engelsman met Ghanese roots naar Ghana om te zien waarom de bevolking van Ghana onvoldoende profiteert van hun export van cacao, rijst en goud.

The Great African Scandal

The Great African Scandal

Hij ondervindt dat een aantal economische maatregelen die vanaf de jaren ’80 door de VS, de Wereldbank en het IMF zijn doorgevoerd desastreus zijn gebleken voor de Ghanese lokale economie. Rijsttelers kunnen hun rijst nauwelijks verkopen door de nobele voedselhulp van de VS, in de vorm van: rijst. Landbouwsubsidies zijn op aandringen van het IMF afgeschaft, terwijl de geïmporteerde hulp voor een groot gedeelte gesubsidieerd wordt. De één noemt het noodzakelijke hervormingen, de ander reinste broodroof.

Op de cacaoplantages werken veel kinderen, die in ruil voor goederen aan hun ouders onbetaald werk verrichten. De meesten gaan niet naar school en hebben nooit chocola gezien. Een ander beeld is te zien bij FairTrade-plantages, waar de kinderen naar school gaan en de arbeiders een bovengemiddeld inkomen verdienen. Toch werkt het concept nog niet volledig: Fair Trade cacaobonen worden gemixt met non-Fair Trade bonen.

De goudmijnen zorgen voor een enorme belasting op het milieu en laten plantages verdwijnen als sneeuw voor de zon. Doordat het onmogelijk wordt eten te verbouwen proberen de mensen geld te verdienen door in giftig slib restjes goud te zoeken.

De documentaire laat zien welke impact Westers consumptiegedrag en inmenging in lokale economie?n kunnen hebben op de levens van betrokkenen. Ondanks de verhoogde prijzen van cacao en goud verandert er vooralsnog weinig voor de Ghanezen.

De documentaire is te zien op http://moviesfoundonline.com/video/great-african-scandal-2007/

Over Lukas

Lukas Lukas is een van de grondleggers van maatschappijleer.net, hij stond in 2010 aan de wieg van de weblog. Tegenwoordig woont en werkt hij in Berlijn.

http://maatschappijleer.net/235/lukas-archief/