Meneer, wat is de oplossing?

Het schooljaar is begonnen! Al enkele weken hoor ik je denken. Maar of je nou al een dikke maand of net drie weken bezig bent, het thema van zomervakantie blijft maar actueel. En daar moet je iets mee in je les, vind ik.

Foto's van Aylan

Niet de bewuste foto. (via meydangazetesi.com.tr)

Ik gaf mijn eerste les maatschappijleer dit schooljaar een dag na de foto die de publieke opinie in Nederland deed kantelen. Vanaf dat moment bepaalde het aangespoelde jochie op het strand van Bodrum het beeld dat mensen hadden bij dit probleem. Zonder mezelf verder vragen te stellen, nam ik de foto over in mijn lessen. Ik vroeg mijn leerlingen hier nog eens langer bij stil te staan in ’t weekend.. en als we straks dieper het hoofdstuk multiculturele samenleving in duiken, denk dan nog eens af en toe terug aan dit ventje.

Kort daarop kwam Bild met een fotoloze krant, terecht statement. Nu de publieke opinie was wakker geschud, wakkerde dat ook de kritische journalisten aan. De enorme problematiek die dit thema op allerlei fronten met zich meegeeft werd dan ook steeds duidelijker. Het spel dat sommige landen in de Europese Unie spelen, de betwistbare motieven van de de juist zo verschillende groep vluchtelingen, de media die zijn duit in het zakje doen; blijkt ’t jochie, Aylan ook nog eens Koerdisch en zijn vader een mensensmokkelaar. Ik merkte dat ik moeite had feit en fictie van deze “vluchtelingentsunami” (om maar een voorbeeld te gebruiken) te onderscheiden. Wat is waar of wat is politiek spel of wat is de macht van de media?

Leerlingen hebben enorm veel vragen over deze situatie, maar nog meer onwetendheid. Korte nieuwsfeiten of ‘one liners’ krijgen ze nog wel mee, maar de context en achtergrond ontbreken. Ik probeer ze zo eerlijk mogelijk antwoord te geven en de meningsvorming laat ik aan hen over (alles is goed, zolang je het maar kan beargumenteren). Het lastige is juist, dat ik twijfel over wat ik ze precies vertel. Hoe leg je uit dat Duitsland opeens de grenzen dicht gooit? Dat Aylan wellicht Koerdisch is, in plaats van Syrisch? En waarom dat dan uitmaakt? Waarom kiezen de vluchtelingen voor Duitsland en niet voor Servië? Komt ISIS nu echt Europa binnen? Moeten we bang zijn voor aanslagen? Meneer, wat is de oplossing?

Vandaag gaf ik maar toe dat ik er geen oplossing voor heb. En dat geen enkele oplossing recht doet aan de problematiek.

Over Stef van der Linden

Stef van der Linden Stef begon in 2017 met Methode M: de lesmethode voor maatschappijleer, maatschappijkunde en burgerschap. Tot schooljaar 2021-2022 stond hij 11 jaar zelf voor de klas op het vmbo.

https://www.linkedin.com/in/stefvanderlinden/