“Nee hè, niet weer een betoog over de doodstraf!”

Het is voor leerlingen lastig om een geschikt onderwerp te vinden voor hun betoog of debat. Ook docenten vinden het vaak lastig om originele stellingen te vinden. De verleiding bestaat dan om naar de “klassiekers” te grijpen, zoals het invoeren van de doodstraf, het verbieden van energy drinks of het verplichten van schooluniformen. Door overmatig gebruik van deze stellingen is de spreekwoordelijke prik van de cola geraakt: weinigen worden nog enthousiast van deze onderwerpen. Dat is zonde, omdat debatteren leerzaam én leuk kan zijn.

© https://twitter.com/schooldebat

© https://twitter.com/schooldebat

Als er wel een prikkelende stelling gevonden wordt, kan deze uit balans zijn. Dit betekent dat de voor- of tegenstanders makkelijker tot sterkere argumenten kunnen komen. Dat demotiveert de debaters en bemoeilijkt het eerlijk beoordelen van debatten.

Om docenten en leerlingen te helpen bij het vinden van geschikte, prikkelende stellingen, is er vanaf nu deze website: www.debatstelling.nl. Daar zijn meer dan 250 uitdagende stellingen verzameld. Gedurende het schooljaar zullen daar nog meer stellingen bij komen. Alle stellingen zijn gekozen en geformuleerd op balans door de specialisten van Stichting Nederlands Debat Instituut.

Veel debatplezier gewenst in 2015-2016!
Rob Honig
Hoofdtrainer Stichting Nederlands Debat Instituut

Rob Honig benaderde mij of ik aandacht wilde besteden aan zijn pagina met debatstellingen. Ik vroeg ‘m er zelf een stukje voor te schrijven.

Over Stef van der Linden

Stef van der Linden Stef is ruim 10 jaar werkzaam als leraar maatschappijleer, maatschappijkunde en burgerschap op het vmbo in Oisterwijk. Daarnaast werkt hij hard aan de methode voor maatschappijleer Methode M.

https://www.linkedin.com/in/stefvanderlinden/