5 redenen waarom het leuk is om leraar maatschappijleer te zijn

Het afgelopen jaar was wederom een pittig jaar voor een leraar maatschappijleer. En ik hoef je vast niet uit te leggen waarom. Nooit eerder kreeg ik zoveel moeilijke vragen voor gelegd en uit de vele reacties op mijn artikel over de aanslag in Parijs was ik niet de enige. Daarom voelde ik het afgelopen jaar de waarde van mijn vak stijgen. Niet zozeer bij de overheid of de directie, maar wel bij mijn leerlingen en dat is het belangrijkste.

5 redenen waarom het leuk is om leraar maatschappijleer te zijn

Illustration by R. Kikuo Johnson voor de NY Times

En daarom sluiten we het jaar af met vijf redenen waarom het zo leuk is om leraar maatschappijleer te zijn. BAM. Komt ie.

1. Leerlingen willen van jou antwoord op grote vraagstukken

Leerlingen willen van jou antwoord op grote vraagstukken

© Die ene film / via giphy.com

Er gaat geen week voorbij of leerlingen leggen enorm moeilijke vragen bij je neer… Meneer/Mevrouw, komt er oorlog? Je hebt niet iedere vrijdagmiddag overleg met Barack en Vladimir, maar je doet je best.

2. Je waant je de hele dag Jon Stewart

Je waant je de hele dag Jon Stewart

© Comedy Central / via giphy.com

Jon Stewart is gestopt, maar hij leeft voort in JOU! Je bent hem de hele dag! HOE GAAF. Jij mag moeilijke onderwerpen op een leuke manier aan leerlingen uit leggen. Ook bij je collega’s btw. Oh en je vrienden.

3. Ze zijn meestal ook echt geïnteresseerd

Ze zijn meestal ook echt geïnteresseerd

© Die andere film / via giphy.com

Je behandelt de leukste en uiteenlopende onderwerpen! Van het gedoogbeleid tot het publieke bestel, van de AOW tot de gothics. Jij kan er uren over praten en dat hebben ze dan ook wel door. Vertel nog eens over uw ervaringen met ……

4. Je vak is altijd actueel en van toepassing in de les

Je vak is altijd actueel en van toepassing in de les

© Russische film? / via giphy.com

Je hebt altijd over NU, gisteren of in ieder geval deze week.  We hebben een stevig programma door te werken, maar er gaat geen week voorbij of je kunt de actualiteit wel een keer laten vallen in je les.

5. Wat weet jij eigenlijk veel

Wat weet jij eigenlijk veel

© The Office / via giphy.com

Je bent breed opgeleid. Je kunt wat vertellen over de rechtsgang, beinvloedingstheoriën van de media, de Europese politiek, het asielbeleid, het opgroeien van kinderen en al zeg je het niet hard op ook van GTST. Niemand wil meer de Slimste Mens met je spelen.

Lees meer over Maatschappijleer:

Afstandsonderwijs en het vak maatschappijleer

Maatschappijkunde op het vmbo: hoe het ook kan!

Nieuwe syllabus maatschappijkunde vmbo 2022

Waar krijg jij iedere dag opnieuw een kick van? Deel jouw reden met ons!

Over Stef van der Linden

Stef van der Linden Stef is ruim 10 jaar werkzaam als leraar maatschappijleer, maatschappijkunde en burgerschap op het vmbo in Oisterwijk. Daarnaast werkt hij hard aan de methode voor maatschappijleer Methode M.

https://www.linkedin.com/in/stefvanderlinden/