Aanslagen Parijs, tips voor in de les
Schrikken. De aanslagen in Parijs van vrijdagavond zorgen voor wederom een schok in de samenleving. Ditmaal was het terreur gericht op willekeurige burgers. Jij en ik. Een van de steunbetuigingen die rond gaat op sociale media. © Jean Julien
Ik merk in mijn lessen dat leerlingen bang zijn voor wat er in de wereld gebeurt, het is mondiaal en dus ongrijpbaar. Maandag moet ik hier iets mee, om mezelf voor te bereiden, zijn dit mijn tips:
- Maak het bespreekbaar en laat leerlingen er vooral zelf over praten. Zo krijg je ook een goed beeld wat er bij hen leeft.
- Wees reëel maar haal de grootste angst bij ze weg. Zeker op jonge leeftijd of bij een lager niveau kunnen ze nog niet alles in het juiste perspectief plaatsen.
- Ga geen sensationele beelden of iets dergelijks met ze opzoeken. Gebruik daarentegen wel foto’s van solidariteit.
- Wellicht onnodig om te zeggen maar blijf bij de feiten.
De feiten:
1. Wat is er precies gebeurd?
Er waren zeven aanslagen in Parijs, waar bij de gijzeling in het theater verreweg de meeste doden vielen.

© Infographic NOS / Els Engel
2. Wie zijn de daders?
De aanslag is inmiddels opgeëist door een cel binnen de IS. Dit is ook bevestigd door de Franse president.
Hollande: IS verantwoordelijk voor aanslagen Parijs https://t.co/Qv2T7BbT7b
— NOS (@NOS) November 14, 2015
3. Kan zo iets ook in Nederland gebeuren?
Volgens de NCTV is het dreigingsniveaus substantieel, dat wil zeggen dat het niet is uit te sluiten en er een reële kans bestaat dat er een aanslag plaats vindt in Nederland. (Bron)
In verklaring legt #IS verband tussen aanslagen en franse luchtaanvallen in Syrie.
— Jan Eikelboom (@janeikelboom) November 14, 2015
Nederland speelt een grote rol in het bombarderen van IS. In augustus hadden we na de VS en het VK de meeste bombardementen op onze naam staan. Toch is er een minder grote voedingsbodem in Nederland voor terrorisme dan in Frankrijk. Dat betekent ook dat het voor de AIVD enigszins makkelijker is om terrorisme op te sporen.
4. Waarom gebeurt het in Frankrijk?
Frankrijk kent een moeilijke traditie wat betreft inburgering en acceptatie van minderheden. In tegenstelling tot Nederland worden zij minder goed geholpen om zich te ontwikkelen in de maatschappij en daardoor hebben zij veel meer last van terrorisme van eigen burgers.
Ook is Frankrijk altijd zeer repressief op het gebied van moslimterrorisme, zij bombarderen net als Nederland de IS. Maar treden ook harder op tegen mogelijke terroristen en is er een verbod op hoofddoeken, burka’s etc in hun eigen land.
Beatrice de Graaf over het verschil tussen Nederland & Frankrijk in de aanpak van terrorisme https://t.co/UhA9ooCRq7
— Op1 (@op1npo) November 14, 2015
5. Zitten er terroristen onder de vluchtelingen?
Een hele grote groep is zelf op de vlucht geslagen voor de IS, dan wel de regering van Assad. Zij voelen dus geen sympathie voor de gepleegde aanslagen.
Toch kun je niet uitsluiten dat er ook mensen met verkeerde gedachten met de vluchtelingenstroom mee gaan. Dit zijn onbewapende mannen en het zijn er geen honderden. Voordat deze mannen tot kwaad in staat zijn, zullen ze in contact moeten komen met anderen.
Aanslagen zijn niet een gevolg van vluchtelingen, vluchtelingen zijn een gevolg van aanslagen.
— Rob Wijnberg (@robwijnberg) November 14, 2015
Succes maandag. Deel je tips en ervaringen met ons in dit bericht, op Facebook of Twitter.
Over Stef van der Linden
Stef begon in 2017 met Methode M: de lesmethode voor maatschappijleer, maatschappijkunde en burgerschap. Tot schooljaar 2021-2022 stond hij 11 jaar zelf voor de klas op het vmbo.
Bedankt Stef! Ik ben net bezig met het maken van een goede les hierover, voor morgen. Jouw tips helpen daar zeker bij!
Stef: Ik doe het zelfde als Marcel. Bedankt voor de tips. Ik laat weten hoe het was in mijn VMBO3 klassen
“Frankrijk kent een moeilijke traditie wat betreft inburgering en acceptatie van minderheden”
AH ? 25 % van de Fransen heeft minsten een voorouder (vader/ moeder /opa of oma) van buitenlandse afkomst!
Het word allochtoon bestaat niet in het Frans ….
De grootste moslimgemeenschap van Europa vind je in Frankrijk, meer dan 6 miljoen.In Frankrijk een kind met buitenlandse ouders wordt automatisch Frans als hij 18 wordt als hij in Frankrijk geboren en opgegroeid is …
Over feiten gesproken ….
Hoi Marianne,
Heb je de video bekeken van Beatrice de Graaf? Zij legt het namelijk mooi uit wat er mis gaat. Dat Frankrijk de grootste populatie aan niet-westerse allochtonen heeft, zegt niet dat er geen problemen zijn. Integendeel, Frankrijk staat bekend om zijn repressieve beleid. Er is in Frankrijk alleen plek voor assimilatie, de multiculturele samenleving bestaat er ook niet echt. Google maar eens, er zijn hier een hoop artikelen over te vinden.
Groet, Stef
Hoi Stef,
Mooie blog! Zou je de video van Beatrice de Graaf kunnen linken?
Thanks!
Goedemorgen Stef:
Bedankt voor je overzicht van de gebeurtenissen in Parijs, dit geeft veel houvast in gesprekken die je met leerlingen voert.
Als oud leerkracht basisonderwijs word ik erg blij van het delen van achtergrondinformatie en praktische tips bij het bespreken van extreme gebeurtenissen, zoals terroristische aanslagen. Die elke leerkracht/docent in de dagelijkse praktijk tegenkomt, maar waar wij tijdens onze opleidingen niet op voor bereid zijn en/of mee in aanraking zijn gekomen.
Op deze manier kunnen we leerlingen houvast bieden in een maatschappij waarin op allerlei manieren beelden en informatie over ‘extreme situaties’ op ze afkomt. Ze kunnen uiting geven aan emoties, meningen toetsen en oefenen in reflexteren en bijstellen van eigen perspectief.
Dit is de kern van het onderwijs en komt vanuit heel mijn onderwijs-Hart.
groetjes Suzan Veldmaat
Shame on me! Dacht dat de video een plaatje was. Vergeet mijn laatste bericht!
Groetje,
juf Nadya
Ik heb hem gedeeltelijk vertaald / aangevuld met wat informatie uit Le Monde. Ik ga hem zo gebruiken voor mijn leerlingen van de International School, aangevuld met prachtige spotprenten. Bedankt!