Aanslagen Parijs, tips voor in de les

Schrikken. De aanslagen in Parijs van vrijdagavond zorgen voor wederom een schok in de samenleving. Ditmaal was het terreur gericht op willekeurige burgers. Jij en ik.Beeldmerk Aanslagen in Parijs Een van de steunbetuigingen die rond gaat op sociale media. © Jean Julien

Ik merk in mijn lessen dat leerlingen bang zijn voor wat er in de wereld gebeurt, het is mondiaal en dus ongrijpbaar. Maandag moet ik hier iets mee, om mezelf voor te bereiden, zijn dit mijn tips:

  1. Maak het bespreekbaar en laat leerlingen er vooral zelf over praten. Zo krijg je ook een goed beeld wat er bij hen leeft.
  2. Wees reëel maar haal de grootste angst bij ze weg. Zeker op jonge leeftijd of bij een lager niveau kunnen ze nog niet alles in het juiste perspectief plaatsen.
  3. Ga geen sensationele beelden of iets dergelijks met ze opzoeken. Gebruik daarentegen wel foto’s van solidariteit.
  4. Wellicht onnodig om te zeggen maar blijf bij de feiten.

De feiten:

1. Wat is er precies gebeurd?

Er waren zeven aanslagen in Parijs, waar bij de gijzeling in het theater verreweg de meeste doden vielen.

© Infographic NOS / Els Engel

© Infographic NOS / Els Engel

2. Wie zijn de daders?
De aanslag is inmiddels opgeëist door een cel binnen de IS. Dit is ook bevestigd door de Franse president.

3. Kan zo iets ook in Nederland gebeuren?

Volgens de NCTV is het dreigingsniveaus substantieel, dat wil zeggen dat het niet is uit te sluiten en er een reële kans bestaat dat er een aanslag plaats vindt in Nederland. (Bron)

Nederland speelt een grote rol in het bombarderen van IS. In augustus hadden we na de VS en het VK de meeste bombardementen op onze naam staan. Toch is er een minder grote voedingsbodem in Nederland voor terrorisme dan in Frankrijk. Dat betekent ook dat het voor de AIVD enigszins makkelijker is om terrorisme op te sporen.

4. Waarom gebeurt het in Frankrijk?

Frankrijk kent een moeilijke traditie wat betreft inburgering en acceptatie van minderheden. In tegenstelling tot Nederland worden zij minder goed geholpen om zich te ontwikkelen in de maatschappij en daardoor hebben zij veel meer last van terrorisme van eigen burgers.

Ook is Frankrijk altijd zeer repressief op het gebied van moslimterrorisme, zij bombarderen net als Nederland de IS. Maar treden ook harder op tegen mogelijke terroristen en is er een verbod op hoofddoeken, burka’s etc in hun eigen land.

5. Zitten er terroristen onder de vluchtelingen?

Een hele grote groep is zelf op de vlucht geslagen voor de IS, dan wel de regering van Assad. Zij voelen dus geen sympathie voor de gepleegde aanslagen.

Toch kun je niet uitsluiten dat er ook mensen met verkeerde gedachten met de vluchtelingenstroom mee gaan. Dit zijn onbewapende mannen en het zijn er geen honderden. Voordat deze mannen tot kwaad in staat zijn, zullen ze in contact moeten komen met anderen.

Succes maandag. Deel je tips en ervaringen met ons in dit bericht, op Facebook of Twitter.

Over Stef van der Linden

Stef van der Linden Stef begon in 2017 met Methode M: de lesmethode voor maatschappijleer, maatschappijkunde en burgerschap. Tot schooljaar 2021-2022 stond hij 11 jaar zelf voor de klas op het vmbo.

https://www.linkedin.com/in/stefvanderlinden/