“Alle leerlingen zijn ongenuanceerd…!”

Maatschappijleer is het vak bij uitstek waarbij leerlingen hun mening kunnen uitten. Dit gebeurt alleen niet altijd even genuanceerd. Ik wil ze graag leren dat maatschappelijke thema’s niet zwart of wit zijn, maar leerlingen vinden vaak dat hun mening de enige juiste is. Met name als ik het in de klas over multiculturele problemen of verschillen heb kunnen leerlingen nogal hard en ondoordacht zijn. Hoe kan je ervoor zorgen dat leerlingen uit dat zwarte of witte gebied komen?

Het verbaasde me dan ook enigszins toen ik de eerste aflevering van ‘Rot op naar je eigen land‘ liet zien en de meeste leerlingen het juist niet eens waren met de vrouw die alle vluchtelingen het land uit wilde hebben. Iets wat een week eerder nog wel letterlijk door sommige leerlingen werd gezegd. Het was de context en sfeer van het programma waardoor leerlingen zich ineens meer aangesproken voelde tot de wat genuanceerdere meningen.

Met dit in mijn achterhoofd besloot ik de volgende praktische opdracht te maken. Omdat we bezig waren met het hoofdstuk politiek heb ik het gekoppeld aan een deel van deze theorie. Maar deze opdracht kan ook heel gemakkelijk aangepast worden naar opdracht dat bij multiculturele samenleving of media hoort.

Een tv programma als ‘Rot op naar je eigen land’ kan helpen om leerlingen meer inzicht te geven in een maatschappelijk vraagstuk. Gelukkig zijn er nog meer van dit soort programma’s die je kan gebruiken in je les:

Wat veel van deze programma’s doen zijn maatschappelijke thema’s een stuk persoonlijker maken. Steven Pont zegt letterlijk in het grote racisme experiment dat het niet kennen van andere culturen mensen racistisch maakt en ook Kelly geeft in rot op naar je eigen land aan dat vluchtelingen best mogen verdrinken omdat zij ze toch niet kent. Een organisatie die hier op inspeelt is Diversion. Naast lesmateriaal dat te vinden is op hun site bieden ze ook gastlessen aan waarbij ze gebruik maken van peer educators. Op deze manier geven ze homo’s, moslims en joden letterlijk een gezicht. Een methode die je als docent alleen niet voor elkaar krijgt!

Op wat voor manier zorg jij ervoor dat leerlingen minder zwart – wit tegen maatschappelijke thema’s aankijken?

Lees meer over Multiculturele samenleving, Politiek:

Zes YouTube-kanalen die handig zijn voor in de les

6 handige YouTube-kanalen voor in de les

FAVORIETEN SCHOOLJAAR 2016-2017 ACTUALITEIT POLITIEK 5 lestools die je morgen (na de verkiezingsuitslag) kunt gebruiken

5 lestools die je morgen (na de verkiezingsuitslag) kunt gebruiken

Internetopdrachten

3 nieuwe internetopdrachten over democratie, de grondwet en de Europese Unie!

Over Linda Schoonen

Linda Schoonen Linda komt vers van de lerarenopleiding maatschappijleer en werkt op 2College Durendael te Oisterwijk. Daar geeft ze les aan alle stromingen van het vmbo. Ondertussen studeert ze op de FLOT de master voor haar 1e graads. In dat kleine beetje vrije tijd schrijft ze voor haar blog over hardlopen en koken.

https://nl.linkedin.com/in/linda-schoonen-66231a55