2Doc: Maatschappijleer

In de documentaire “2Doc: Maatschappijleer” zien we Daan zijn eerste stappen zetten in het onderwijs. Daan studeert bij Tilburg University de lerarenopleiding maatschappijleer. Zijn stage loopt hij bij een havo-klas van Riel van Gastel bij ’t Theresialyceum in Tilburg. Een cameraploeg brengt dit in beeld.

Voor een interview met de vpro-gids mocht ik de documentaire van te voren in zien en sprak ik met de journalist over ons vak en over de documentaire. Daan zet zijn eerste stappen wat onwennig, zoals vele van ons dit zullen herkennen. Hij wil les geven in eigen stijl, lekker los en zonder lesvoorbereiding. De documentaire is vooral beeldend: Daan achter de klas, Daan voor de klas, Daan in de klas. Gelukkig is Daan een mooie jongen, model naar het schijnt.

De overheid roept scholen op aandacht te besteden aan ‘beter burgerschap’. Hoe leer je, als beginnend docent maatschappijleer, pubers nadenken over actuele en gevoelige kwesties als IS en de komst van vluchtelingen in deze roerige tijd?

Bron: vpro.nl/maatschappijleer

Of de kracht, de mooie en moeilijke kanten van het vak naar voren komen vraag ik mijzelf af. Zelf vond ik het maar summier en enkel bij een bezoek aan een opvangcentrum van vluchtelingen zie je terug wat het belang is van ons vak. Mijn verwachtingen zijn misschien ook wat hoger als leraar maatschappijleer en geeft het voor de buitenwacht juist wel een inkijk in deze wereld. Maar de levendigheid die ons vak dagelijks heeft, komt weinig terug. Dus of de documentaire de bovenstaande beschrijving haalt, daar heb ik mijn twijfels bij.

2Doc: Maatschappijleer – maandag 16 mei, 20.55 uur, NPO2

Over Stef van der Linden

Stef van der Linden Stef begon in 2017 met Methode M: de lesmethode voor maatschappijleer, maatschappijkunde en burgerschap. Tot schooljaar 2021-2022 stond hij 11 jaar zelf voor de klas op het vmbo.

https://www.linkedin.com/in/stefvanderlinden/