Opdracht Nieuwsselectie vmbo

Wat maakt nieuws nou nieuws? We doen onderzoek naar waarom nieuws wel of niet wordt uitgekozen. Dit heet met één woord nieuwsselectie. Voor deze opdracht gaan we aan de slag met Blendle. We zoeken drie interessante krantenartikelen uit en beantwoorden daarbij de vragen uit de opdracht.

Ga naar de opdracht

Het idee achter deze opdracht was praktischer bezig zijn met het onderwerp “nieuwsselectie”. Zelf uitleggen aan de hand van een krant, of een filmpje van SchoolTV vond ik wat suf. Dus bouwde ik om de theorie deze internetopdracht. Ik heb ze gedraaid met de klassen VMBO4 kader en GT voor Maatschappijkunde.

Het doel van de opdracht was het kennismaken met het begrip nieuwsselectie en de selectiecriteria, daarnaast hoopte ik dat ze (net als ik) verdwalen in de de kiosk van Blendle vol met interessante artikelen.

Nieuwsselectie en de selectiecriteria

Voor mijn leerlingen van vmbo4 kader was deze opdracht zelfstandig  te moeilijk. Het begint al met het lezen van het bijbehorende hoofdstuk: als je dit niet met ze samen doet, dan gebeurt het niet of nauwelijks. Het snappen van de aanmeldprocedure en de werkwijze van Blendle kost sommige al de hele les. Bij mijn leerlingen van vmbo4 GT ging het een stuk makkelijker: zij zaten snel op Blendle en konden zonder al te veel instructie zelfstandig aan de slag.

Inhoudelijk was er bij het nakijken dan ook een groot verschil tussen beide niveau’s. Met name de moeilijkere vragen over doelgroep, identiteit en hoor en wederhoor waren voor de kader-groep enorm lastig. Bij GT hing het met name af van de motivatie bij de leerling of ze er iets moois van hadden gemaakt. Sommige doorzagen bijvoorbeeld heel goed de doelgroep of identiteit van de krant en kwamen met rake antwoorden.

Lees meer over Media:

Opdrachten mediawijsheid vmbo

Opdracht Macht van de media vmbo

Media en democratie

Opdracht Media en democratie vmbo

Leuk dat je kijkt!

Leuk dat je kijkt! Vloggend het jaar uit, met deze 10 populaire vloggers

Verdwalen in de kiosk van Blendle

Blendle is fantastisch! Leerlingen begonnen te bladeren, klikte diverse artikelen aan en raakte hierover ook met elkaar in gesprek. Ze kozen voor de opdracht vaak ook echt onderwerpen uit die ze iets interesseerde. De tegoeden raakte al snel op, maar gelukkig was er de “niet goed, geld terug” optie (sorry Blendle!). Diverse leerlingen doken op de tijdschriften, ik heb ze lekker laten lezen maar het niet toegestaan als vervanger van een krantenartikel. Als een enkeling nou later nog eens terug inlogt dan is mijn missie geslaagd.

Komende tijd perfectioneer ik de opdracht. Voor GT zal ik hem zeker op dezelfde manier kunnen herhalen. Bij kader zal ik of iets anders moeten bedenken, of hem stap voor stap met ze moeten maken.

Geef mij feedback! Alle internetopdrachten worden altijd door een collega doorgelezen, maar soms kan het zijn dat we iets over het hoofd zien of dat je merkt dat een opdracht of tekst niet helemaal op niveau is. Laat het mij dan weten, via de reactiemogelijkheid hieronder of via persoonlijk contact. Ik waardeer het zeer!

Over Stef van der Linden

Stef van der Linden Stef is nu ruim 8 jaar werkzaam als leraar maatschappijleer in Oisterwijk. Hij heeft met name examenklassen en is mentor van vmbo kader 3e klas. Daarnaast werkt hij als freelancer aan diverse projecten op het gebied van online marketing. Op maatschappijleer.net combineert hij zijn passie voor onderwijs en internet!

https://www.linkedin.com/in/stefvanderlinden