Opdracht Nieuwsselectie vmbo

Wat maakt nieuws nou nieuws? We doen onderzoek naar waarom nieuws wel of niet wordt uitgekozen. Dit heet met één woord nieuwsselectie. Voor deze opdracht gaan we aan de slag met Blendle. We zoeken drie interessante krantenartikelen uit en beantwoorden daarbij de vragen uit de opdracht.

Ga naar deze opdracht op Methode M

Het idee achter deze opdracht was praktischer bezig zijn met het onderwerp “nieuwsselectie”. Zelf uitleggen aan de hand van een krant, of een filmpje van SchoolTV vond ik wat suf. Dus bouwde ik om de theorie deze internetopdracht. Ik heb ze gedraaid met de klassen VMBO4 kader en GT voor Maatschappijkunde.

Het doel van de opdracht was het kennismaken met het begrip nieuwsselectie en de selectiecriteria, daarnaast hoopte ik dat ze (net als ik) verdwalen in de de kiosk van Blendle vol met interessante artikelen.

Nieuwsselectie en de selectiecriteria

Voor mijn leerlingen van vmbo4 kader was deze opdracht zelfstandig  te moeilijk. Het begint al met het lezen van het bijbehorende hoofdstuk: als je dit niet met ze samen doet, dan gebeurt het niet of nauwelijks. Het snappen van de aanmeldprocedure en de werkwijze van Blendle kost sommige al de hele les. Bij mijn leerlingen van vmbo4 GT ging het een stuk makkelijker: zij zaten snel op Blendle en konden zonder al te veel instructie zelfstandig aan de slag.

Inhoudelijk was er bij het nakijken dan ook een groot verschil tussen beide niveau’s. Met name de moeilijkere vragen over doelgroep, identiteit en hoor en wederhoor waren voor de kader-groep enorm lastig. Bij GT hing het met name af van de motivatie bij de leerling of ze er iets moois van hadden gemaakt. Sommige doorzagen bijvoorbeeld heel goed de doelgroep of identiteit van de krant en kwamen met rake antwoorden.

Lees meer over Media:

Meme over het Coronavirus

Gratis lesbrief: Het coronavirus in de klas!

Schermafbeelding Nieuwsgenerator

Laat leerlingen zelf nieuwsartikelen schrijven met de Nieuwsgenerator

Opdrachten mediawijsheid vmbo

Opdracht Macht van de media vmbo

Verdwalen in de kiosk van Blendle

Blendle is fantastisch! Leerlingen begonnen te bladeren, klikte diverse artikelen aan en raakte hierover ook met elkaar in gesprek. Ze kozen voor de opdracht vaak ook echt onderwerpen uit die ze iets interesseerde. De tegoeden raakte al snel op, maar gelukkig was er de “niet goed, geld terug” optie (sorry Blendle!). Diverse leerlingen doken op de tijdschriften, ik heb ze lekker laten lezen maar het niet toegestaan als vervanger van een krantenartikel. Als een enkeling nou later nog eens terug inlogt dan is mijn missie geslaagd.

Komende tijd perfectioneer ik de opdracht. Voor GT zal ik hem zeker op dezelfde manier kunnen herhalen. Bij kader zal ik of iets anders moeten bedenken, of hem stap voor stap met ze moeten maken.

Over Stef van der Linden

Stef van der Linden Stef is ruim 10 jaar werkzaam als leraar maatschappijleer, maatschappijkunde en burgerschap op het vmbo in Oisterwijk. Daarnaast werkt hij hard aan de methode voor maatschappijleer Methode M.

https://www.linkedin.com/in/stefvanderlinden/