
Opdracht Macht van de media vmbo
Onderzoekers vinden het heel interessant om te weten hoe mensen zich door media laten beïnvloeden. Iedere theorie heeft zo zijn eigen idee over hoe de media ons in zijn macht heeft.
Welkom! Dit is de blog van Stef van der Linden, leraar maatschappijleer en nu dus ook blogger.
Doordeweeks voor de klas, 's avonds en in het weekend in de bezemkast van de school. Gelukkig is er wifi.
Wil je 1x in de maand het laatste nieuws in de wereld van maatschappijleer? Abonneer je dan nu - net als meer dan 250 anderen - op de nieuwsbrief:
Onderzoekers vinden het heel interessant om te weten hoe mensen zich door media laten beïnvloeden. Iedere theorie heeft zo zijn eigen idee over hoe de media ons in zijn macht heeft.
Bij maatschappijleer lees je regelmatig over de rol van de overheid. In Nederland speelt de overheid een grote rol in de samenleving. De overheid is een socialisator in het socialisatieproces en speelt een belangrijke rol in het tegengaan van sociale ongelijkheid.
Ik wilde het in mijn eerste bericht na de zomervakantie eigenlijk heel ergens anders over hebben. Ik was al begonnen, maar de actualiteit vraagt er helaas om. De aanslag in Barcelona afgelopen week, trof zijn doel: het kwam dichtbij.
Criminaliteit is van alle tijden. Vanaf de eerste samenlevingen hebben we te maken met asociaal gedrag. Om asociaal gedrag te voorkomen voeden we onze kinderen op met regels, een heleboel regels. Vaak gaat dat hartstikke goed en kunnen we prettig met elkaar samen leven. Maar soms gaat het ook wel eens fout…
Zonder dat je het misschien door hebt speelt ‘de media’ een grote rol in je leven. We Facebooken en YouTube’en er op los. We bekijken en we maken video’s en het lijkt allemaal gratis. Toch verdienen bedrijven heel veel geld aan ons. We gaan eens op onderzoek uit naar het nut, de inkomsten en de macht van media.
Je hebt vast wel eens gehoord van het woord cultuur. De Nederlandse cultuur, de Marokkaanse cultuur, de joodse cultuur of een jeugdcultuur. Maar wat wordt ermee bedoeld?
Nederland is een verzorgingsstaat: De overheid zorgt voor haar inwoners. Dit doet de ze bijvoorbeeld door te zorgen voor een inkomen voor oude mensen, mensen die zwanger zijn of mensen die echt niet kunnen werken. We zijn er intussen wel aan gewend, maar vanzelfsprekend is het niet.
Nederland is een multiculturele samenleving. Dit is een samenleving waar mensen met verschillende afkomst en cultuur samen leven. Deze culturen zijn zichtbaar op straat, in de media, politiek en regelmatig onderwerp van discussie.
De politiek speelt een belangrijke rol in onze samenleving. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe het politieke systeem in Nederland werkt en hoe de regels in Nederland tot stand komen.
Meer
maatschappijleer
Ergens naar op zoek?